Ana Maria Narti skriver idag i Expressen att kommunismen visst ska jämföras med farscismen, och kritiserar Forum för levande historia för deras romantiserande av kommunismen.

Forum för levande historia hävdar enligt Narti att det fanns något ljust i den kommunistiska utopin, men att det var något som gick snett. Jo, minst sagt. Det märkliga är att det trots det ändå verkar finnas så många människor på jorden som ändå både tror på att det finns en ljus och fin grundide’ samt att den är praktiskt genomförbar.

Narti tar följande citat som exempel på att inte ens grundtanken var varken fin eller realistisk:

”Kommunisterna är alltså praktiskt den mest beslutsamma, alltid framåtdrivande delen av arbetarpartierna i alla länder; de har före proletariatets övriga massa teoretiskt kommit till insikt om den proletära rörelsens villkor, gång och allmänna resultat.” Revolutionen behöver ”despotiska ingrepp i egendomsrätten och i de borgerliga produktionsförhållandena” och förverkliganden av den ljusa kommunistiska visionen kräver ”lika arbetstvång för alla och upprättande av industriarméer särskilt för åkerbruket”. Marx och Engels 1848

Men visst, i Sverige är det accepterat att allt som har med farscim att göra enbart är av ondo, medan kommunismen är en fin tanke, om än något svår att genomföra i praktiken.

Och avslutningsvis ett tack till bloggen Oskuldens död där jag hittade detta länktips. Denna blogg är förövrigt en nyfunnen blogg från min sida och en klar favorit 🙂

Annonser