En liten fundering.

Det påstås att man hittat en hittills oupptäckt stam i Amazonas (DN). Intressant.

Tydligen tänker man inte heller ta kontakt med dem. Det jag är mest nyfiken på är på vilka grunder man tagit det beslutet?

Har man själv en så stark längtan till den sortens liv att man förutsätter att stammen vill fortsätta leva som de gör? Och varför flyttar de i så fall inte själva ut i djungeln till ett liknande liv?

Eller förutsätter de att så snart man har ätit av kunskapens äpple så finns ingen återvändo? (Får hela tiden assosiationer till filmen The Village, där ursprungsinnevånarna försöker sig på något liknande.)

Har de någon uppfattning om hur de i stammen mår? Och vad deras önskan i livet är?

Eller tror de att ”vi i civilisationen) inte kan förklara alternativen för dem, för att vi är för opedagogiska och osociala? Eller tror de att de i stammen är för dumma för att kunna förstå sitt eget bästa?

Och betyder det här att de även anser att barn i diverse sekter i ”vårt civiliserande samhälle” också ska lämnas åt sitt öde?

Jag säger inte att vi ska klampa på i ullstrumporna, men jag är uppriktigt nyfiken på de bakomliggande beslutsargumenten.

*******************************

Jag kommer inte åt (error) att skriva kommentar i kommentarsfältet, så min kommentar kommer här istället:

Tack för alla kommentarer och jag tror säkert att det är ett riktigt beslut att låta dem leva ifred, och det är bara att hoppas på att de har det bra, eller åtminstonde bättre än av vi tar kontakt med dem.

Men visst ställer ett sådant beslut intressanta frågeställningar tillbaks på vår egen kultur. Vad ser vi som meningen med vårt sätt att leva? Vad strävar vi efter?

I The Village ställs som sagt denna fråga på sin spets när en av innevånarna behöver sjukvård som inte går att tillhandahålla inom gruppen. Ska de ”offra” individen, eller bryta sin isolering? Intressant film, som inte är fullt så ”skräckfilmsaktig” som fodralet ger antydningar om.

Dessutom tar filmen upp ytterligare en frågeställning: Går det att undvika sorg i livet?

Annonser