Undervisa matte och engelska på modersmålet. Det anser Miljöpartiet, Maria Wetterstrand (SvD).

Gör vi dem inte en björntjänst i så fall? För de allra flesta tror jag att det är betydligt viktigare att faktiskt lära sig Svenska ordentligt. I vissa fall kan det kansek vara relevant att ha moderskapsundervisning som ett komplement om det är så att det språket talas i hemmet.

Under en inkörningsperiod kan det naturligtvis vara berättigat att få hjälp med vissa skolämnen, på sitt eget modersmål. Men i de fallen bör det väl snarast vara modersmålsundervisningen som anpassas så att den stöttar den aktuella skolundervisningen (matte, engelska, SO, NO osv), istället för att matte och engelska ska läras ut på modersmålet.

En praktiskt fråga är naturligtvis också hur vi ska hitta tillräckligt med kunniga lärare, med tanke på att vi redan har lärarbrist. Då är det knappast försvarbart att starta separata klasser med bara drygt fem elever per klass.

Nej, lita på att barn är quick learners, och att de med lite extra stöd i början snabbt kan tillgodose sig både engelska och mattelektioner som bedrivs på svenska (engelska).

Annonser