Religösa fanatiker, eller religösa överhuvutaget för den delen, kan nu se fram emot att slippa all tänkbar kritik. Irland har nu förtydligat sin tidigare insomnade lag i detta område. (SvD)

Per Bauhn skriver:

Under förevändning att skydda troende från kränkning erbjuder man ett redskap för fanatiker att sätta munkavle på sina kritiker. Det är bara att bli tillräckligt upprörd, så kan man få hjälp av domstolarna.

Samtidigt påpekar han att tydligen även Storbritannien och Norge försökt få igenom liknande lagar, dvs där det i praktiken blir förbjudet att kritisera religion. Skrämmande. Det räcker väl bara att titta på någon sekt för att inse behovet av kritik. Just nu tänker jag på den sektliknande ”familj” (Mansonfamiljen) som Charles Manson ledde och som visades på TV härmom dagen. Kanske lite långsökt men även dödshoten tillföljd av kritiken i Mohammedteckningarna ligger färska i minnet. Självklart måste även religion kunna försvara sig mot kritik. Och då menar jag så klart mntligt, inte med dödshot och våld.

Annonser