Och jag som trodde att vi skulle försöka mota Olle i grind när det gäller att unga ger sig in på den kriminella vägen. Jag tror till 100% att det gäller att fånga upp så snart som möjligt, desto tidigare desto större chans att lyckas.

Nu har tyvärr Högsta domstolen (HD) sett till att ett av våra verktyg blir än trubbigare. De har sett till att höja ribban för när snatteri övergår till att vara stöld. För visst låter ”snatteri” inte så farligt och jag hade ingen aning om att gränsen redan innan låg på höga 800 kronor, men den är alltså nu höjd till 1 000 kronor.

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson (FP) kommenterar mycket träffande (SvD):

– Dagens beslut i Högsta domstolen innebär att man kan stjäla ännu mer utan att det kallas stöld. Domen måste tveklöst leda till att regeringen skärper lagstiftningen, säger Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson (FP).– Brottsrubriceringen snatteri leder indirekt till en onödigt hotfull miljö för personalen, den innebär högre priser för konsumenterna samt innebär att förstagångstjuvar, stöldligor och kleptomaner lättare kan fortsätta sin brottsliga bana. Likaså kommer utländska ligor att lockas till Sverige för att systematiskt begå stöldbrott i handeln.

 

– Tack vare dagens dom hjälper HD tjuvligorna på traven. Tjuvarna jublar och handlarna gråter, slutar Johan Pehrson.

Nej, låt oss behålla det, åtminstonde marginellt, skarpare verktyget, för att kunna leda in våra ungdommar på andra vägar än den kriminella. (Och då syftar jag inte på att vi ska ändra brottsdefinitionerna för att på så sätt få ned brottsstatistiken …)

Annonser