Visst kan det vara lite jobbigt nu när det är kallt men det är så klart ingenting mot hur jobbigt det är för de hemlösa. (SvD)

Och oberoende av årstid så är det en skamfläck att vi överhuvutaget har hemlösa som tvingas sova under bar himmel.

Hur kan det vara så svårt? Varför skulle samhället inte kunna erbjuda logi för alla? Det skulle kunna vara salar, men ändå tak över huvudet och möjlighet att tvätta sig och att tvätta. Det skulle väl ändå inte behöva kosta så mycket? Och det skulle knappast vara någon konkurens till hotell och vandrarhem.

Sedan kan jag förstå att man vill ha incitament för att personer ska bli drogfria och/eller ta emot behandling för sina psykiska besvär. Men det finns väl inget som hindrar att man ändå skulle kunna ha en sådan trappa så att det stegvis går att ta sig från hemlös missbrukare med psyksika problem, till att kunna hantera sitt beroende/problem.

Och precis som Paola Dragomir påpekar. De hemlösa behöver få möjlighet att sova om nätterna för att kunna söka jobb på dagen och på så viss ha en rimlig chans att komma ur sin situation.

Och som Situation Stockholm påpekar:

Det är lätt att komma dit men svårt att ta sig därifrån.

De flesta hemlösa människor har haft ordnade liv med bostad, jobb och familj. En skilsmässa, uppsägning eller annan kris i livet kanske så småningom ledde till vräkning. Gamla vänner och kontaktnät försvann.

Annonser