Mitt förtroende för Rädda Barnen fick sig precis en stor törn. De ger sig på idrottsföreningarna och föräldrarna till de barn som går där, om det skulle råka vara så att de toppar lagen vid viktiga tävlingar, och hänvisar till barnkonvetionen!.

Vad är det som är så hemskt med toppning? Många barn tycker att det är kul med tävlingar och vill få någon belöning när de kämpar. Varför ska inte det vara möjligt i lagsporter likväl som i individuella sporter?

Och alla kan inte vara lika bra i allting. Som tur är! De som inte är så bra på hockey och fotboll kanske är bra på något annat, och de som är bra på hockey och fotboll ska väl kunna få vara stolta över det och bli belönade.

Är det så att Rädda Barnen allt för ensidigt bara hör förlorarens röst, utan att tänka på alla de barn som faktiskt kan må väldigt bra av ett erkännande? Kanske det enda erkännande de får.

Sedan beror det så klart på hur vuxen världen hanterar det hela. Det finns faktiskt ett mellanläge mellan att signalerar ”att vinna betyder ingenting” och att signalera ”att vinna betyder allt”. Men livet innebär både med och motgångar och sport är ett utmärkt sätt att lära sig hantera det.

Och sist men inte minst, jag tror säkert att det finns utrymme för lite olika ligor. Ligor som passar de som vill ta det lite lugnare respektive ligor för de som verkligen vill tävla och satsa.

Nej, verkligen fult av Rädda Barnen att ge sig på denna fråga och hänvisa till Barnkonventionen. Det är verkligen ett hån mot både barnkonventionen och de barn som verkligen behöver den.

Annonser