Även om kriminalkommisarie Johnny Thomann inte vill gå så långt som att säga att antalet våldtäkter har ökat i Värmland, så är det ändå onekligen något som kommunen behöver hålla ögonen på. (VF)

Eller är mitt minne suddigt? Inte kan jag påminna mig att det var några våldtäkter när jag var i tonåren (25 år sedan). Vad har vi för kartläggning över vilka som begår våldtäckter, och vad kan kommunen göra?

Nej, det är nog som med brott i övrigt att det är mycket svårt att ringa in pressumtiva gärningsmän för att kunna påverka dem.

Men några man ändå relativt enkelt kan nå är faktiskt våra skolungdommar samt nyanlända invandrare. Det gäller att vara tydlig med vad som är acceptabelt och inte i dessa sammanhang. Och då tänker jag inte enbart på att våldtäkt naturligtvis är oacceptabelt, utan också på den växande trenden att anmäla som hämnd. Dessa kvinnor måste förstå att genom att de anmäler en man i vredesmod, som hämnd, och inte för en våldtäkt, ja då försvårar de samtidigt för en medsyster, eftersom kvinnors trovärdighet i allmänhet minskas. I värsta fall råkar de själva i framtiden ut för en riktig våldtäkt, och då är inte en tidigare falsk anklagelse till någon fördel precis.

Tyvärr är det även så att vi så klart även behöver lära ut hur man dels undviker våldtäkter, dels agerar om det ändå skull hända. Och här behöver vi få upp ögonen för att även män blir våldtagna av andra män, även om det är än mer skambelagt.

Och när det gäller männen som grupp, att de också har en skyldighet i sitt umgänge med andra män att visa att våldtäkter är helt oacceptabelt. På samma sätt om att kvinnor som grupp har en skyldighet att motverka trenden att anmäla som hämnd.

Både kvinnor som män ska kunna förvänta sig ömsesidig respekt.

Annonser