Idag uppmärksammas förintelsen, och det är många som sagt: Aldrig igen. Men trots det så fortsätter liknande grymheter runt om oss i världen, och världssamfundet står mer eller mindre handfallna. Samantha Power har undersökt detta från ett amerikanskt perspektiv, eftersom det främst varit USA som haft muskler att kunna påverka under 1900-talet. Hon har skrivit boken A Problem from Hell”: America and the Age of Genocide.

SvD sammanfattar 1900-talets folkmord såhär:

När Samantha Power undersökte 1900-talets blodiga historia var det, förutom den etniska rensningen i forna Jugoslavien, ett antal fall som stack ut: Ottomanska rikets slakt på armenier 1915-1916, nazisternas förintelse av judar (som hon inte går närmare in på, eftersom det redan finns omfattande forskning på området), Röda khmerernas terrorvälde i Kambodja 1975–1979, Saddam Husseins eliminering av kurder i norra Irak 1987-1988, samt hutuernas systematiska utrotning av tutsier i Rwanda 1994. Brotten begicks i Europa, Asien, Mellanöstern och Afrika, de riktade sig mot olika raser och religiösa grupper och de begicks under olika stadier av amerikansk makt. Men genom dessa skiftande omständigheter har den amerikanska hållningen ändå varit förbluffande likartad.

Jag vill ändå hoppas att dagar som dessa bidrar till en ökad hågkomst om de drabbade och ett ökat agerande för de som riskerar att drabbas.

Samtidigt vill jag påminna om att man för de ryska folkmorden (GULag) inte ens lyckats enats om vilken mängd människor som mördades men i bara ett av lägren så var det endast 583 av 12 000 som överlevde.

Och som VF påpekar: Vi får aldrig glömma förintelsen, men vi får inte heller glömma övriga folkmord. Men framförallt har vi ett ansvar att utifrån den kunskapen förhindra liknane händelser.

Annonser