Birgitta Ohlsson är gravid och barnet väntas i sommar. Grattis!

Nu är tydligen spekulationerna i full gång hurvida hon överhuvutaget får eller annars bör kandidera till EU-ministerposten.

Jag ser inte svårigheten i frågan? Som vid alla utnämningar så får man väl beskriva vad man tänkt sig åstadkomma och om frågor uppstår så kan man även gå in på hur man tänkt att uppnå det beskrivna målet. ”Väljarna” kan därmed bilda sig en uppfattning om hurvida de instämmer i målet och hur mycket de tror på att personen i fråga kan nå dit.

Kan inte se att det skulle vara något annorlunda här. Olika kandidaters målbilder och trovärdigheter ställs mot varandra och en blir ”Vinnare”.

När det gäller detta med både graviditet och att vara småbarnsförälder så mår de allra flesta bra under graviditeten, och sedan anser jag att det är upp till föräldrarna att lägga upp sitt vardagsliv så som det passar dem alla (tre i detta fallet). Det finns en uppsjö av lösningar, speciellt när barnet är så litet att det mest sover och äter och inte är beroende av kompisar. Olika lösningar kan dessutom innebära att man faktiskt lyckas spara på föräldradagarna, till gagn för hela familjen.

Själv skaffade jag barn under studietiden och började ta några kurser redan efter några månader. Jag hade då den stora turen att ha en uppsjö av villiga barnvakter både bland släkt och tidigare kurskamrater. Att ha med ett spädbarn under grupparbeten var inte heller något problem, och egenstudier kunde lätt förläggas till när hon sov. På det här viset så var jag knappast heltidsförldraledig något alls, men fick ändå massor av tid med henne. Och ledighetsdagarna räckte så klart längre.

Och Birgitta är väl väl medveten om hur arbetssituationen ser ut så att hon kan bedömma hur hon får ihop det med att vara nybliven mor. Jag ser i alla fall massa olika lösningar för att kunna vara både en närvarande mor (vilket jag förutsätter att hon vill vara) samt göra ett bra EU-ministerjobb.

******

På tal om föräldraledighet så kan jag inte låta bli att påpeka att jag anser att föräldrarna själva ska få bestämma om alla dagarna. Och självklart håller jag också med Charlie Weimers om att tex utmana den märkliga 50/50 strävan som inte får ifrågasättas. (SvD) Se gärna min argumentation i Varför denna 50/50 strävan?

Annonser