Så visar islamisterna åter igen sitt rätta ansikte. Jag refererar till att Vilks varit mordhotad igen. (SvD)

Det får inte vara acceptabelt att hota eller döda någon bara för att han eller hon kritiserar en tro.

Malaysia utrikesminister Anifah Aman säger i ett uttalande att hans land starkt fördömer publiceringarna.

– Ett så ansvarslöst agerande är provocerande och stötande till sin karaktär och därför totalt oacceptabelt.

Det islamistiska partiet PAS meddelar att det kommer att anordna demonstrationer och lämna över ett protestbrev till den svenska ambassaden på grund av publiceringarna.

Jag hoppas nu verkligen att hela regeringen går på samma linje som Jan Björklund angav i sitt nyhetsbrev Nu gäller det vår yttrandefrihet:

Man må tycka vad man vill om olika konstverk. Debatten nu handlar inte om Vilks konstverk är vackert eller inte, motiverat eller inte. Debatten nu handlar om rätten att använda konst också för att väcka uppmärksamhet, för att kritisera. Rätten att yttra sig helt enkelt.
 
Vilket samhälle får vi, om den som yttrar sig kritiskt om en företeelse omedelbart riskerar att bli dödshotad. Vi kommer att leva i ett tystnadens samhälle, där förtryckarna bestämmer.
 
Som liberal avskyr jag samhällssystem utan frihet. Kommunism, fascism och islamism är idag liberalismens stora motståndare. Men Vilks-fallet visar att det inte räcker med att yttrandefriheten är inskriven i grundlagen. Om människor skräms till tystnad av utomstående aktörer med extremistiska politiska agendor är yttrandefriheten precis lika hotad som om någon ville stryka den ur grundlagen.
 
Idag måste alla vi som försvarar vårt västerländska liberala samhällssystem stå upp och visa att vi står på Lars Vilks sida. Pinsamt, är däremot den danska tidningen Politikens agerande när man nyligen bad om ursäkt för Muhammed-karikatyrerna i Danmark.
 
I tidningen Expressen säger Lars Vilks själv att han numera är illa sedd i konstvärlden, därför att hans Muhammed-teckning var politiskt inkorrekt. Om det är sant är det bedrövligt.
 
Vi kan inte acceptera att människor skräms till tystnad av mördare och extremister.
 
Nu gäller det vår yttrandefrihet.
Annonser