En av mina käpphästar inom psykvården är den om möjligheten att som frisk få ange lite restriktivare regler för sig själv när det gäller tvångsvård. I dag är detta lagligt omöjligt, men kan ibland fungera om man har turen att få sjukvårdspersonal som ser mer till ens eget bästa än till risken för att bli anmäld.

Vem vet, kvinnan som misstänks för att ha knivmördat och som tidigare hade skrivits ut från psykiatrisk mottagning, hon kanske i friskt tillstånd skulle önskat att utskrivningskriterierna skulle vara något hårdare. Och därmed kunnat undvika denna tragedi (om det nu är hon). Men vi har sett flera liknande fall genom åren (DN).

Tänk er själva. Ni har en psykisk sjukdom där ni vet att ni riskerar att göra sådant som ni verkligen kommer att ångra. Ni tar era mediciner och följer läkarnas råd när det gäller livsföring. Men ni tvingas ändå leva med skräcken för att bli sjuk, utan att bli intagen, och därmed kunna ställa till det rejält både för dig själv och andra. Skulle du inte då vilja ta det säkra före det osäkra och vara inlåst några dagar till, till dess att du faktiskt kan svara för dina handlingar?

För er som inte känner till det. Idag kan du enbart tvångsvårdas om du är en fara för ditt eget eller någon annans liv. Men det går faktiskt att ställa till det en hel del utan att någon behöver dö. Spela upp alla pengarna, sälja huset, göra vidlyftiga affärer, skämma ut barnen på dagis/skola osv osv.

Jag är för att man som frisk ska kunna skriva ett sjukvårdskontrakt som anger vilka befogenheter man ger sjukvårdspersonalen om man blir sjuk.

Annonser