De rödgröna vill höja skatten för höga inkomster. För det är klart, vill man säkerställa att man tar död på individens skaparkraft (eftersom det blir snart när omöjligt att spara ihop en grundplåt) och vill man hindra att begåvade och ambitiösa människor tar sitt pick och pack och startar på ny kula i ett bättre land, ja då är det klart att man ska gå i kommunismens fotspår och ta ifrån dem självbestämmandet. (SvD)

Är det verkligen det som svenskarna vill?

På tal om detta med att öka medborgarnas självbestämmande så har jag skissat på något jag kallar medborgarkapital. Se sidan Medborgarkapital.

Det går i princip ut på att barnen upp till typ 20 ska ges ganska lika förutsättningar, oberoende av vilken familj de råkar födas i. Efter 20 ges alla ett minimalt grundskydd,som inte är förhandlingsbar. PLUS Att man ges 100% som man får fördela ut på olika försäkringspremier, som ett tillägg till det gemensamma skyddet.

Vissa kanske vill satsa mer på pensionen, vissa påhögre utildning, vissa vill kanske försäkra sig om kortare vårdtider etc etc.

Mer makt åt individen samtidigt som vi jämnar ut orättvisan i att vi råkar födas med föräldrar som ger oss olika förutsättningar

Annonser