Jerzy Sarnecki verkar även nu stå fast vid sin linje att våldet inte ökat, nej, så klart är det poliserna och inte omständigheterna som har ändrats.

Jag syftar på SvD:

Fler dödskjutningar ”ett trendbrott”

34-åringen som sköts till döds i Uppsala i morse är den sjätte som dödats av polis på ett drygt år, tidigare har en person skjutits till döds av polis vartannat år. Kriminologen Jerzy Sarnecki talar om ett trendbrott.

Det var även den vinklingen som gavs av Rapport i kväll. Inget om möjligheten att det dels blivit grövre våldsverkare, dels att dessa har lägre och lägre respekt för polisen.

Och då väljer etablisemanget att ställa sig på på bad-guy sidan, istället för att stötta våra poliser som har det tillräckligt tufft ändå.

Ofattbart.

Idag hade vi två exempel samma dag. Fadimes bror sköts av polisen vilket uppenbarligen upprör (SvD), trots att de verkar följt regelboken. En bra regelbok dessutom. Och trots att han verkligen gjorde livet för jävligt för allt för många. Det andra skrämmande exemplet är att de poliser som begärde en bro öppning för att hindra smitare i sin vansinnesfärd, ja de blir dömda (SvD). I mina ögon så var det ypperligt bra gjort att begära en broöppning. För ingen kan väl tro att man hellre väljer att ignorera stoppsignaler än att stanna och respektera polisen. Speciellt om det nu var ett så litet brott.

Men den viktiga frågan vi måste ställa oss: Vilken poliskår vill vi ha?

För vi lär få den vi förtjänar. Spottar vi obefogat på poliserna så får vi poliser därefter.
Annonser